...THE  ROAD  TO

PERFORMANCE...

Paardenwelzijn

Het belang van paardenwelzijn gedurende transport wordt vaak onderschat. Marcel Jordan Horse Transport doet geen concessies aan de kosten voor vervoer, waardoor we altijd kwaliteit kunnen garanderen voor u en uw paard(en).

Het beste voor uw paard

De meeste transporteurs beloven het beste voor uw paard met menige jaren ervaring, maar bieden dit uiteindelijk niet met uiteenlopende en soms ver strekkende gevolgen. Maar wat is het beste voor uw paard? Hoe herken je een goede transporteur? Hieronder vindt u een aantal pijlers waarvan wij denken dat ze erg belangrijk zijn. Marcel Jordan Horse Transport hanteert stelregels bij het transport van paarden die opgesteld zijn aan de hand van deze feiten.

Voer

De paarden beschikken bij ons tijdens het transport altijd over eersteklas hooi en over water. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door de chauffeur. Het hooi dat we speciaal voor transport gebruiken heeft een laag fructaangehalte, een laag eiwitgehalte en een hoge energiewaarde. Paarden hebben wel een gal maar geen galblaas, hierdoor komt er gal in de maag terecht. Het zuur dat in deze gal zit kan de maagwand beschadigen als er niets tegen wordt gedaan en het bevorderd de vorming van een maagzweer. De enige manier om dit zuur te neutraliseren is speeksel. Speeksel vormt zich door het kauwen op ruwvoer. Het te weinig voeren van ruwvoer kan zelfs luchtzuigen veroorzaken omdat een paard dit uiteindelijk ook ziet als een manier om de maag te vullen. Wanneer paarden hooi hebben drinken ze en omgekeerd – 30 tot 40 liter water per paard per is absoluut geen uitzondering.

Houtkrullen

Het is van belang om te zorgen voor voldoende krullen. Een paard dat dik in de krullen staat, zal minder moeite hebben met plassen.
Te weinig krullen zorgt voor spatten van urine tegen de benen en hierdoor zijn de dieren sneller geneigd om te stoppen met plassen. Plus het wordt een smeerboel in de auto en dat is niet bevorderlijk voor het paard, noch voor het materiaal.

Vervoer

Marcel Jordan Horse Transport heeft zijn eigen vrachtwagens ontworpen. Door ons unieke systeem kunnen de paarden in aparte stands staan zonder dat ze worden aangebonden, ze kunnen dus met hun hoofd vrij naar beneden bewegen. Dit geeft meer rust tijdens de reis (denk aan het steeds naar boven trekken met het hoofd wanneer een gevoelig paard staat aangebonden aan een ketting) en geeft minder kans op “reisziekte”.
 

Ieder paard heeft een hoeveelheid vocht in de longen. Paarden die in de wei staan, staan het grootste gedeelte van de dag met het hoofd omlaag. Door de zwaartekracht loopt dit vocht vanuit de longen naar buiten, er komt een druppel op de luchtpijp terecht, dit irriteert, het paard hoest een keer en het vocht sproeit als het ware naar buiten. Dit is ook te zien wanneer een paard een keer proest. De longen worden als het ware schoon gehoest.

Reisziekte

Wanneer het paard te strak staat vastgebonden of hij kan niet voldoende naar beneden met het hoofd, kan het vocht niet uit de longen en vormt het een voedingsbodem voor een bacterie die vervolgens weer verantwoordelijk is voor een infectie aan de luchtwegen. Dit is de grootste veroorzaker van reisziekte. Bij gezonde paarden heeft zo’n bacterie minder kans dan bij een paard met een verminderde weerstand, veelal veroorzaakt door stress (weinig hooi, weinig water, slechte reisomstandigheden). Reisziekte wordt vaak niet herkend en afgedaan als een lichte verkoudheid. In het meest extreme geval kan reisziekte zelfs dodelijk zijn indien er niet tijdig genoeg wordt gereageerd.

Inrichting

Paarden staan diagonaal bij Marcel Jordan Horse Transport; onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een paard van nature ook zal kiezen voor deze rijrichting. Er is bovendien meer ruimte voor het dier op deze manier en minder kans dat er met de staart tegen de wand aan geschuurd zal worden. De paarden staan tussen beklede schotten. Er is voldoende ruimte, licht en lucht voor de paarden. Een paard wordt sneller ziek van te weinig lucht en niet van te veel lucht. Tussen de paarden moet genoeg ruimte zijn en er moet voldoende luchtcirculatie zijn zodat paarden niet gaan zweten of onrustig worden.

Chauffeurs

Voor een paard is transport een kwestie van topsport. Ze zijn continu in beweging om bewegingen op te vangen van versnelling, vertraging en bijvoorbeeld bochten of het wegdek. De rijstijl van de chauffeur is ontzettend belangrijk. Niet alleen dat, het is ook belangrijk dat het “paardenmensen” zijn. Rust, begrip en geduld voor de paarden en hun eigenaar maken het verschil. Bij stops zullen onze chauffeurs altijd eerst bij de paarden controleren, en waar nodig het voer en water bijvullen.

 

 

2019 Marcel Jordan Horse Transport
Website door Buro TARGET